Alpe d`Huez og Tour de France 2008.

Efter dejlige dage i Provence er vi nu på vej nordpå ad Napoleonsruten til Alpe d`Huez.

Napoleonsruten ( N85 ) er en spændende udfordring med en campingvogn hægtet bagpå. Turen går skiftevis gennem små byer med smalle gader, over bjerge med hårnålesving og op - og ned kørsler på 12 %.
At Napoleonsruten er kendt og populær blandt danske campister, er der ingen tvivl om, for vi møder en lind strøm af biler med campingvogn på danske nummerplader.

 

Napoleonsruten går oprindelig fra Cannes i syd til Grenoble i nord. Det er den rute Napoleon brugte på sit tilbagetogt mod Paris i 1815.
Mange steder langs ruten er der opstillet statuer og store informationstavler, der fortæller historien.

Kort før vi når til Grenoble, ved byen Vizille, hopper vi af Napoleonsruten, og kører ind i de franske alper til den lille by Bourg d`Oisans.
Vi har i flere år snakket om, at det kunne være sjovt at opleve Tour de France, og det skulle selvfølgelig helst være kongeetapen Alpe d`Huez.
Så allerede i december 2007 reserverede vi plads på http://www.camping-colporteur.com
Pladsen ligger i Bourg d`Oisans, lige ved foden af Alpe d`Huez.

Camping Colporteur ejes og drives af Nicole og Bernard. Vi bliver ved ankomsten modtaget venligt at Nicole, som på engelsk giver os diverse nyttige informationer, og derefter ledsager os til den plads vi skal have.

Selve pladsen er meget hyggelig, velholdt og ligger med den smukkeste udsigt til de omkringliggende bjerge. Vi kan se direkte op til toppen på Alpe d`Huez, og det er rigtig flot, især om aftenen når lysene tændes deroppe.

Igår havde vi så feriens første og heldigvis eneste regnvejrsdag. Det regnede, tordnede og lynede det meste af dagen, og det var så koldt, at vi om aftenen var nødt til at trække indenfor i campingvognen og tænde for varmen.

Idag er vi heldigvis vågnet op til sol og sommer igen.
Vi har planlagt at køre en tur gennem de 21 berømte hårnålesving op til toppen af Alpe d`Hue. Vi vil benytte lejligheden til at spotte en god plads, hvor vi kan opleve løbet fra.

Allerede her 4 dage før løbsdagen, har masser af autocampere og teltliggere indtaget bjerget. Ventetiden går bla. med at vinke og heppe på de utallige amatører, der dagen lang cykler op og ned.

Det tager kun ca. 5 min. at gå fra campingpladsen ind i centrum af Bourg d`Oisans. Byen er ikke ret stor, og dens største aktiv er helt sikkert beliggenheden ved foden af Alpe d`Huez, hvilket også i høj grad præger bybilledet.
Her er simpelthen et leben af cyklister dagen lang, som efter at have prøvet kræfter med turen op af de 21 hårnålesving, slutter turen af med et cafe besøg i byen. eller en tur hos cykelhandleren.

I disse dage er byen rigtig pyntet op. Cykelbluser er hængt op som guirlander over gågaden og alle hold er repræsenteret. 
Hele byen emmer af Tour stemning. På cafeerne er der stillet storskærme op, og overalt myldrer det med glade og forventningsfulde mennesker.

 

Bjarne vil også gerne prøve kræfter med Alpe d`Huez, så han lejer en cykel hos en af de lokale cykelhandlere.
Afgang - forude venter 13,8 km med 21 hårnålesving.

Pantani tid : 36 min, 50 sek.
Bjarne tid : 105 min.

Flot klaret du gamle yes

23 juli - så oprandt dagen alle hernede har ventet på. På campingpladsen er der hektisk aktivitet allerede fra morgenstunden. 
Der er mange hollændere på pladsen, og de er i fuld gang med at iføre sig den rette orangefarvede påklædning til dagens store begivenhed.

Vi har pakket rygsækken med madpakker, drikkevarer og et par små dannebrogsflag, og med et par festivalstole under armen er vi kl. 10.30 klar til at indtage Alpe d`Huez.
Selve Touren forventes først at ankomme ved 16 tiden, så vi er i god tid. Overalt hvor vi kommer frem er der fest, stemning og masser af glade mennesker.

Efter mange timers ventetid begynder helikoptere at sværme over vores hoveder, et sikkert signal om at feltet nærmer sig.
Først kommer dog reklamekaravanen. Det er køretøjer i alle mulige fantasifulde udgaver, der kaster en masse reklame ting ud til tilskuerne.

Så pludselig bryder en hujen og råben ud fra de tilskuere, der står på etagen under os. Vi er ikke i tvivl, nu kommer feltet. Og ganske rigtigt snart ser vi de første runde svinget.
Dagens etape blev vundet af CSC rytter Carlos Sastre, som det senere viste sig blev dette års Tour vinder.

Næste dag er der etapestart fra Borg d`Oisans, og vores ferie lakker desværre mod enden. Først skal vi dog lige en tur op i byen, og overvære rytternes indskrivning og etape starten.

 

Allerede fra tidlig morgen begynder de forskellige holds hjælpebiler og busser at indfinde sig. 
Inden længe begynder rytterne at indfinde sig. De skal indskrives i protokollen inden starten går.
Der er mulighed for at studere det hele på nærmeste hold.

Så er der klar til etapestart. Bourg d`Oisans til St. Etienne. For os er der snart etapestart mod Danmark. 
Det er altid lidt vemodigt, når ferien nærmer sig sin afslutning. Vi må dog sige, at det sydfranske har været et meget positivt bekendskab, og så har det været rigtig fedt at opleve Tour de France på nært hold.

Hjemturen gik uden problemer. Vi tog en overnatning på en rasteplads lige på den anden side af den tyske grænse, og næste dag ved midnat nåede vi Fyens land.

Hele turen kørt ialt : 4.506 km.

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk